Dla wszystkich, którzy szukają nieco odmiany i zróżnicowania w codziennych posiłkach, przedstawiamy przepis na danie proste, łatwe i przyjemne w przygotowaniu, czyli na zupę krem brokułowo-szpinakową. Jak ją przyrządzić?
Zupa brokułowa ze szpinakiem – przepis
Przyrządzenie zupy jest niezmiernie proste. Należy rozpocząć od pokrojenia w kostkę cebuli, którą później szkli się w garnku, dodając nieco oliwy. Później dodaje się przeciśnięty czosnek, a następnie zalewa bulionem warzywnym, do którego wrzuca się rozdzielone różyczki brokuła oraz przyprawy. Na niecałe 5 minut przed końcem gotowania, należy wrzucić szpinak. W innym razie szybko zwiędnie, tracąc właściwości oraz nadając zupie nieestetyczny kolor. Po kilku minutach całość miksujemy. Zupa gotowa.
Można ją dodatkowo ozdobić prażonymi pestkami dyni lub płatkami migdałowymi.
Zupa z brokułów z dodatkiem szpinaku to źródło witamin, składników odżywczych i błonnika. Warto również pamiętać, że miska tego dania zawiera tylko 125 kcal, dzięki czemu może być z powodzeniem włączana również do zrównoważonych diet odchudzających dla każdego.
Najnowsze komentarze